maandag 17 november 2008

Alcohol, tabak en drugsvoorlichting op de basisschool.

clip_image001

Jeugd-Punt in het kort:

Jeugd-Punt levert uitvoerend jeugdwerk en advies voor lokaal jeugdbeleid voor gemeenten en welzijnsinstellingen. We bieden oplossingen op maat, onze methoden en strategieën stemmen we af op de specifieke vraag van de klant.
Vanuit het hoofdkantoor in Utrecht en het regiokantoor in Tilburg coördineren we alle locaties in midden- en zuid-Nederland waar we werkzaam zijn.
We zetten onze deskundige jongerenwerkers en (senior-)adviseurs in op tijdelijke basis, voor een korte periode, enkele maanden of een jaar met mogelijkheid tot verlenging.
We werken in èn vanuit de klei naar doeltreffend beleidsadvies. Voor het beste resultaat doen we dit in ‘tandem-samenwerking’ met anderen, met oog voor ieders deskundigheid. Vanuit onze visie op jeugd en opvattingen over maatwerk werken we aan verbeteringen van de positie van jongeren en de leefbaarheid in de gemeenten.

Educatieve activiteit:

Alcohol, tabak en drugsvoorlichting op de basisschool.
Sinds 1998 geven de consulenten in inmiddels 9 gemeenten voorlichting aan leerlingen groep 8 over alcohol, tabak en drugs. Ze zijn dus gewend om “voor de klas te staan”. Hierbij wordt gewerkt met materiaal

wat is ontwikkeld door de GGD en informatie van het Trimbos instituut en het NIGZ. Het project omvat vier lessen, een “terugkomavond” voor de leerlingen na het eerste half jaar voortgezet onderwijs en een ouderavond. Naast kennis over middelen speelt groepsdruk en weerbaarheid een prominente rol. De laatste twee jaar is de werkwijze aangepast om met name het bereik van ouders te vergroten, hiervoor is de methodiek ontwerpend leren ingevoerd. Kern hierbij is dat leerlingen zelf voorlichtingsmateriaal ontwerpen en dat aan de ouders presenteren, het bereik onder ouders is hiermee gestegen tot gemiddeld 80%.

Jeugd-Punt vindt drie argumenten doorslaggevend om op de basisscholen het preventieproject te doen:

  • Vreemde ogen dwingen, het is voor de leerlingen interessant om van een externe deskundige les te krijgen.
  • Ouders krijgen informatie van een extern deskundige en lokale mogelijkheden voor hulp en opvoedingsondersteuning worden kenbaar gemaakt en uitgelegd.
  • Leerlingen raken bekend met het jongerenwerk, aangezien in alle gemeenten ook straatwerk tot het takenpakket behoort zijn leerlingen die elkaar veel op straat treffen bekend met de consulent.

Voorstel:

Hoe jij je als CMV`er gaat bezig houden met deze activiteit kan in overleg bepaald worden. Dat kan variëren van het voorbereiden en uitvoeren van een les tot het bieden van maatwerk aan een basisschool (voorbereiden en uitvoeren van meerdere lessen).

Heb jij interesse en een goede motivatie om je bijdrage te leveren aan deze activiteit? Neem dan even contact met me op via onderstaande gegevens.

Let op:

Heb jij zelf een leuk idee voor een educatieve activiteit binnen het jongerenopbouwwerk? Laat je dan vooral niet remmen door hapklare activiteiten maar leg je idee even voor. Samen zullen we dan kijken naar de mogelijkheden.

Is er iets niet duidelijk of heb je vragen, dan mag je altijd even bellen of mailen!

Groeten en wellicht tot snel!

Nick Maas

Jongerenopbouwwerker

Gemeente Bergeijk & Reusel- de Mierden

Tel: 06-13199957

E-mail: nm@jeugd-punt.nl

www.jeugd-punt.nl

Geen opmerkingen: